ECN ziet kansen voor flinke besparingen bij minima

Katrijn de Ronde katrijn.de.ronde@energeia.nl 17 januari 2017

 

UTRECHT (Energeia) – Adviesgesprekken met energiecoaches kunnen tot minder verbruik en dus lagere rekeningen bij minima leiden, zo blijkt uit een onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Met relatief eenvoudige maatregelen kan in totaal 3 tot 6 PJ worden bespaard.

 

ECN onderzocht de initiatieven Energiebank in Arnhem, het Energielegioen in Rotterdam (energieleverancier Eneco), Vroeg erop af in Amsterdam en Doe mee en bespaar energie in Utrecht. Ook bekeek ECN het business model van Energieflex, dat uit gaat van prepaid energie waarbij klanten via sms en email worden geattendeerd op hun verbruik en zij precies dat verbruik betalen. De onderzoekers keken verder naar het informatiemateriaal en naar de trainingen die coaches gaven, interviewden 16 coaches, ze liepen mee met een aantal coaches en kwamen bij 40 huishoudens thuis, en zij belden en bezochten 550 gezinnen na deelname. Ook werd gekeken naar het effect op het daadwerkelijk verbruik van de huishoudens.

 

Uit het onderzoek blijkt dat een advies op maat leidt tot energiebesparing, zeker als dat advies later wordt opgevolgd door een vervolggesprek of een brief. De huishoudens behaalden met vrij eenvoudige aanpassingen, zoals korter douchen en het sluiten van de gordijnen ’s avonds, een besparing op de energierekening tussen de EUR 60 en EUR 110. Zou een dergelijk traject hetzelfde effect hebben bij alle minima in Nederland (bijna 1,2 mln huishoudens) dan is er een besparing te halen van 3 tot 6 PJ -3 tot 6% van het in het Energieakkoord afgesproken doel van 100 PJ.

 

ECN richt zich met het rapport tot de verschillende partijen die zich bezig houden met schuldhulpverlening. Er zijn op lokaal niveau al verschillende initiatieven -nadat een poging tot landelijke organisatie mislukte– en ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toont interesse in het oplossen van de energiearmoede. ECN wil nu met de gebundelde kennis de gemeenten, het ministeries en de andere partijen de mogelijkheden in handen geven om zo effectief mogelijk minima aan te zetten tot energiebesparing.

 

“Wat ik mooi vind, is dat je huishoudens helpt en CO2 bespaart”, zegt ECN-projectleider Koen Straver. “En als je, zoals in Utrecht, werkzoekenden opleidt tot energiecoach, dan help je hen ook. Het mes snijdt aan drie kanten.”

 

ECN biedt het rapport deze woensdag aan tijdens het symposium over energiearmoede in Utrecht.

 

© 2017 Energeia. Alle rechten voorbehouden.