Rotterdam

Stichting Samen010 en netbeheerder Stedin richten samen de Energiebank Rotterdam op met ondersteuning van de gemeente Rotterdam. De stichting helpt gezinnen die rond het bestaansminimum leven en moeite hebben om hun energierekening te betalen om grip op hun energierekening te krijgen. Met adviezen van ‘energiecoaches’ is het doel het energieverbruik omlaag te brengen. Hierdoor dalen de maandelijkse kosten op de energierekening en wordt ook de CO2-uitstoot omlaag gebracht.

 

Afsluiten van energie is een ingrijpende gebeurtenis

Als een energierekening lange tijd niet betaald wordt, kan een energieleverancier het contract beëindigen. Netbeheerder Stedin ontvangt jaarlijks in Rotterdam zo’n 8.000 van deze contractbeëindigingen. Wanneer de consument geen nieuwe energieleverancier vindt, is de netbeheerder verplicht de elektriciteits- en gasaansluiting, na meerdere waarschuwingen, af te sluiten. Stedin doet dit liever niet, omdat het een zeer ingrijpende gebeurtenis is die de situatie van een gezin alleen maar verergert. Door te helpen energie te besparen is de kans groter dat gezinnen de energierekening op tijd betalen en wordt afsluiting voorkomen.

 

Energie besparen maakt Rotterdam duurzamer

De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om een duurzame stad te worden. De rol van de inwoners van de stad in het behalen van deze doelstelling is groot. Gezinnen die leven rond het bestaansminimum zijn een moeilijk te bereiken doelgroep. De Energiebank kan helpen duurzaamheid en energiebesparing bij deze groep onder de aandacht te brengen, vanuit het oogpunt dat het hen helpt de energierekening te kunnen betalen.

 

27.000 Rotterdammers in armoede

Schulden zijn in de Rotterdamse regio een groot probleem. In 2016 hadden volgens de Rotterdamse Rekenkamer 50.000 huishoudens schulden. Daarvan hebben 27.000 Rotterdammers zes maanden of langer hun zorgpremie niet betaald. Dit zijn problematische schulden. In 2015 diende 8% van deze groep een aanvraag schulddienstverlening in bij de Kredietbank Rotterdam. Van gezinnen in de schulddienstverlening is bekend dat zijn gemiddeld een schuld hebben van ruim 50.000 euro.

 

Heb je interesse omdat je zelf moeite hebt om elke maand je energierekening te betalen? Binnenkort zal meer nieuws volgen over voorwaarden voor deelname, deze zullen dan hier verschijnen. Wil je iets doneren (geld of energiebesparende maatregelen/producten) of wil je energiecoach worden, kijk dan eens hier of mail naar rotterdam@energiebanknederland.nl.

Team Rotterdam

Evelijn van de Water

Stedin

Hanneke Zindel

Stedin

Alexander Borst

Samen010

Vrienden van de Energiebank Rotterdam