De Energiebank Rotterdam helpt energierekening onder controle te houden

 

Rotterdam, 5 december – Stichting Samen 010 en netbeheerder Stedin richten samen de Energiebank Rotterdam op. De stichting helpt gezinnen die rond het bestaansminimum leven en moeite hebben om hun energierekening te betalen om grip op hun energierekening te krijgen. Met adviezen van ‘energiecoaches’ is het doel het energieverbruik omlaag te brengen. Hierdoor dalen de maandelijkse kosten op de energierekening en wordt ook de CO2-uitstoot omlaag gebracht. De Rotterdamse energiebank start met twee energiecoaches die twee gezinnen ondersteunen. Over een aantal maanden moeten dit 30 gezinnen zijn. De Energiebank Rotterdam is een afdeling van de Energiebank, die ruim een jaar geleden in Arnhem begon.

 

Afsluiten van energie is een ingrijpende gebeurtenis

Als een energierekening lange tijd niet betaald wordt, kan een energieleverancier het contract beëindigen. Netbeheerder Stedin ontvangt in Rotterdam dagelijks contractbeëindigingen. Wanneer de consument geen nieuwe energieleverancier vindt, is de netbeheerder verplicht de elektriciteits- en gasaansluiting, na meerdere waarschuwingen, af te sluiten. Stedin doet dit liever niet, omdat het een zeer ingrijpende gebeurtenis is die de situatie van een gezin alleen maar verergert. Door de energierekening op tijd te betalen wordt afsluiting voorkomen.

 

27.000 Rotterdammers in armoede

Armoede is in de Rotterdamse regio een groot probleem. In 2016 hadden volgens de Rotterdamse Rekenkamer 50.000 huishoudens last van schulden. Daarvan zitten 27.000 Rotterdammers zelfs zo diep in de schulden, dat zij die niet meer kunnen aflossen. Dit is de groep met problematische schulden. In 2015 diende 8% van deze groep een aanvraag schuldhulpverlening in bij de Kredietbank Rotterdam. Van gezinnen in de schuldhulpverlening is bekend dat zijn gemiddeld een schuld hebben van ruim 50.000 euro.

Over Samen 010

Samen 010 is een organisatie waarbij kerken en vrijwilligers samen optrekken en zich inzetten voor de stad. Met elkaar zijn wij actief in vrijwilligersprojecten rondom zorg, armoede en sociaal isolement. Mensen met weinig geld en weinig sociale contacten zijn in onze samenleving het meest kwetsbaar. Samen 010 gelooft dat effectieve inzet van vrijwilligers een belangrijke aanvulling is op de professionele hulpverlening. We creëren een leefbare samenleving door er te zijn voor degene die dat het hardste nodig heeft, de kwetsbare Rotterdammer. Onze stichting bestaat uit professionals en meer dan 500 vrijwilligers.

Over de Energiebank

De Stichting ENERGIEBANK Nederland helpt de armste huishoudens hun zelfredzaamheid te verhogen door:

  1. HULP BIJ BEWUSTWORDING. Huishoudens worden gekoppeld aan een persoonlijke energiecoach om inzicht te krijgen in hun energieverbruik, en actief aan de slag te gaan met energiebesparing. Met als doel dat zij dit zelf kunnen voortzetten, en zo langdurig kunnen besparen.
  2. HULP BIJ BESPARING. Huishoudens ontvangen een persoonlijk samengesteld energiebesparingspakket om blijvend energie in huis te besparen.

De Energiebank is onafhankelijk en wordt gerund door vrijwilligers. Ze is sinds 2016 actief in Arnhem waar bijna 100 huishoudens geholpen zijn. Rotterdam is de tweede stad waarin de Energiebank haar activiteiten start.

Over Stedin

Duurzame energie voor iedereen. Daar werkt Stedin elke dag aan. Zodat onze ruim twee miljoen klanten kunnen wonen, werken en leven in de meest stedelijke en industriële regio van Nederland: de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. Want juist in ons verzorgingsgebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Met zo’n 3000 medewerkers werken we aan een duurzaam energiesysteem waarin steeds meer lokaal wordt opgewekt. Een systeem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. En dat we kunnen doorgeven van generatie op generatie.